0,25 l piva
0,1 l vody
1 polévková lžíce za studena lisovaného řepkového oleje
1 polévková lžíce jablečného octa (lze použít i vinný)
250 g chlebové pšeničné mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky (lze zaměnit za špaldovou, ječnou i obyčejnou hladkou pšeničnou mouku)
150 g chlebové žitné mouky
1 lžička soli
1 lžička sušeného droždí
1 polévková lžíce kmínu
1 polévková lžíce lněného semínka
1 polévková lžíce slunečnicového semínka
Do pečící formy dáme nejdříve tekuté suroviny: pivo, vodu, lžíci oleje a octa. Poté přidáme mouky, sůl, droždí a kmín. V domácí pekárně pečeme na základní program, který trvá cca 3 hodiny, semínka přidáváme ve fázi druhého míchání. Množství surovin je na střední velikost chleba.
V receptu je možné obměňovat druhy piv – světlé, tmavé, nealkoholické.
Místo semínek lze přidat různé druhy bylinek čerstvých a nebo sušených, bez semínek pouze s kmínem je základní varianta.
Chléb doporučujeme podávat s domácím tvarohem, vařeným vajíčkem a zdobit bazalkou.



V receptu byl použit tento řepkový olej
Koupit olej