Přihlásit
0

Histaminová intolerance a za studena lisovaný řepkový olej

Blog

 

HIT (histaminová intolerance) je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě nebo vlastní nadprodukcí histaminu např. u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí. Hromadění histaminu je dále  způsobeno nedostatečnou aktivitou nebo sníženou koncentrací enzymu diaminooxidázy (DAO). Diaminooxidáza je enzym, který odbourává histamin.

Zatím stále není jednoznačně objasněno, zda se jedná o vrozenou dispozici, či jde o získanou poruchu tvorby. Enzym DAO je produkován přednostně v buňkách trávicího traktu, proto bývá snížen u pacientů s poškozením střevní sliznice, a to jak při akutních a chronických zánětlivých onemocněních (př. Crohnova choroba), tak i při nekompenzované celiakii či vleklých potravinových střevních alergiích.

Snížená produkce enzymu DAO může být přechodná, mění se v čase, takže pacient střídá dny (týdny, měsíce, roky) dobré tolerance s obdobím zhoršení.

Histaminová intolerance je léčitelná hlavně vhodnou dietou

Nízkohistaminové diety jsou poměrně individuální záležitostí. Existují však seznamy tzv. povolených potravin (publikace, lékaři, HIT specialisté atd. se shodují, že jsou vhodné), zkušebních potravin (pokud budete mít hladinu HIT relativně v pořádku a váš žaludek nebude protestovat, můžete je vyzkoušet) a rizikových potravin (tj. potraviny obsahující vysokou hladinu histaminu, tyraminu či aditiv).

Pokud se podíváme na povolené oleje a tuky, řadí se mezi ně za studena lisované oleje - řepkový, světlicový, zeleninový (z povolené zeleniny), čerstvé máslo, ghí (přepuštěné máslo).

Naopak mezi rizikové oleje a tuky patří olej mandlový, kokosový, ořechový, sezamový, olivový olej, oleje s barvivy, konzervanty, hydrolyzovaným lecitinem, ořechové máslo, arašídové máslo margarín.

Zdroj: https://www.proalergiky.cz/alergie/histaminova-intolerancehttps://www.proalergiky.cz/alergie/clanek/potraviny-pri-histaminove-intoleranci

 

 

Další zajímavé články

Mýty a fakta o pěstování a zpracování řepky olejky v ČR – vliv na přírodu

Vyvrácení nejčastěji uváděných mýtů o řepce a řepkovém oleji. Mýtus: V České republice se pěstuje příliš řepky olejky Zemědělství se v průběhu doby...

Mýty a fakta o pěstování a zpracování řepky olejky v ČR – vliv na zdraví

Vyvrácení nejčastěji uváděných mýtů o řepce a řepkovém oleji. Mýtus: Řepkový olej je podřadné kvality. Důvodem, proč je řepkový olej vnímán jako olej...

Jak to vypadá u nás v lisovně?

Zajímá Vás, jak probíhá proces výroby za studena lisovaného řepkového oleje od Kolína a jak to vypadá v naší listovně? Potom Vás zveme na krátkou...

Rezidua pesticidů v potravinách

Používání přípravků na ochranu rostlin může vést k výskytu reziduí účinných látek (pesticidů) v potravinách. Těmi mohou být nezměněné účinné látky (...

Používáním těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které nám pomáhají zajistit lepší služby. Zjistit více
Nastavení cookiesSouhlasím